vineri, 15 iunie 2012

PassepartouS, a Bold New Brand in Town

Unul dintre lucrurile pe care le iubesc cel mai tare pe lumea asta e să descopăr oameni creativi care au curaj să-şi pună în practică ideile. Şi o fac al naibii de bine. Iar dacă asta se întâmplă în moda românească, e un caz cu atât mai fericit! Am întâlnit de curând două astfel de tipe, Petronela şi Giorgiana, care au lansat recent brandul PassepartouS, un brand de pantofi coerent şi creativ. Am stat de vorbă cu Petronela, spiritul creativ, ca să înţelegem împreună cine sunt şi ce vor de la noi, consumatorul, şi de la moda românească.


Hai să facem cunoştinţă. Eu sunt Mirela, voi? Cine formează echipa PassepartouS? 
Echipa PassepartouS este formată din două prietene bune: Giorigiana Topoloiu - creierul pragmatic - şi Petronela Negulescu - sufletul artistic.
Bineînţeles, deja am făcut schimb de roluri de nenumarate ori.


Ce înseamnă PassepartouS? Cum aţi ajuns la acest nume? 
Hmmm, cum am ajuns la acest nume? Cred că răspunsul cel mai sincer ar fi: Cu greu...! Am trecut prin nenumărate variante de nume de la denumiri de plante şi fructe, combinaţii de cuvinte în diverse limbi, până la cuvinte inventate. Până într-o zi când după lungi şi interminabile discuţii şi feedback-uri de la prieteni (despre nume şi semnificaţia acestora), ne-a sunat una dintre prietenele noastre şi a întrebat scurt : „Ce aţi zice de passe par tous?”  Şi asta a fost! Inspirations struck! Era exact ce căutam, dar nu reuşeam să punem într-un singur cuvânt. Aşa că am inventat cuvântul: passepartouS.
Se potrivea atât de bine că instant am completat formularele pentru înregistrarea mărcii, am cumpărat domeniul web şi ne-am instalat pe Facebook.
 
„Passe par tous” în franceză înseamnă „care trece peste toate”, aşa că passepartouS a apărut ca un cuvânt nou, cu un nou înţeles.

Spune-mi povestea din spatele brandului. Cum aţi început?
Povestea a început din pasiune pentru pantofi... Ne plac şi gata!
Bunicul meu a fost cizmar şi, astfel, am crescut printre calapoade, tălpi şi branţuri...
Aveam un gând care mă urmărea de ceva vreme să fac pantofi, însă mi se părea ceva foarte departe de mine şi foarte greu. Aici a intervenit Giorgiana, noi fiind prietene de mulţi ani, care, cu aceeaşi pasiune pentru pantofi, a zis: Hai!
Tot ce a trebuit să zic a fos un „Ok!” timid, că a şi început să mişte lucrurile, iar apoi totul a venit de la sine! În orice caz, singură nu cred că aş fi început niciodată.
 
Care sunt clienţii ideali cărora vă adresaţi?
Clienţii noştri sunt plini de viaţă, sunt persoane creative care simt nevoia să iasă puţin din tipare.
Aici cred că se înscriu cei care lucrează sau studiază în domenii ceva mai creative - publicitate, film, artă, arhitectură - , dar şi cei din corporaţii, care vor să se distingă puţin de mulţime – aici i-aş trece pe cei din Marketing sau PR. Am avut însă „surprize” şi dintre finanţişti.
 

Care e procesul de creaţie şi cum funcţionează?
Procesul de creaţie, ce-i drept, nu putem spune că e întru totul definit încă, noi fiind la prima colecţie! Am pornit de la ce ne place nouă, de la ce ne-am fi dorit să găsim la designerii români şi nu am reuşit. Apoi am structurat puţin ideile, care erau muuuulte şi val vârtej şi am ajuns la a selecta câteva dintre modelele pe care le aveam în gând.

Interviu pe fast-forward

 Flats sau tocuri?
Eu tocuri, dar Girogiana claaar flats!
 O vedetă/personalitate (dead or alive) pentru care aţi face un pantof customizat, super-special
Scarlet Johansson şi/sau Matthew McConaughey
 Un material neconvenţional din care aţi face o pereche de pantofi.
Mesh, carton reciclat, plastic reciclat – We’d love to be more eco friendly!
 Un model iconic de pantofi.
Pigale de la Loubutin
 Cea mai neonişnuită formă de pantofi/idee pe care aţi pune-o în practică, oricât de e imposibilă ar părea.
Ne-ar plăcea să facem nişte pantofi norişori
 Louboutin sau Manolo Blahnik?
Hmmm... Grea alegere! Giorgiana ar spune Manolo, dar eu nu pot rezista modelului Pigale al lui Louboutin.
 Crocşi sau Uggşi?
Categoric Uggs, deşi toeria mea că „Ugg” de fapt vine de la Uggggly! 


Prin ce sunt pantofii PassepartouS diferiţi de ce e în piaţă?
PasssepartouS-ii sunt magici! Hahaha ! Chiar dinaintea găsirii numelui, am vrut să mergem pe ideea de „fairytale shoes”, aşa că toate au dus în această direcţie şi prin asta scot în evidenţă şi frumuseţea piciorului.
Un alt element care ne diferenţiază este factorul la care ţinem noi foarte mult, şi anume: Calitatea. 
Am vrut încă de la început să avem produse de calitate, aşa că am încercat să gândim pantofii din perspectiva clientului şi ce caută el la „un pantof de calitate”. Având o experienţă îndelungată în postura de client, am pus pe hârtie „Dos and Don’ts”. Am căutat mult atelierele care să se ridice la aşteptările şi cerinţele noastre şi care să poată să îmbine calitatea şi comoditatea cu designul.
 
Prima colecţie se numeşte Macarons. Spune-mi câteva cuvinte despre ea. Cum aţi ajuns la acest nume? Care e firul ei roşu?
Hahaha... Firul roşu e foarte colorat, de fapt... La prima colecţie am ajuns pornind chiar de la delicioasele „macarons” – colorate şi dulci, pufoase pe interior şi crocante la exterior. Aşa sunt şi pantofii noştri!
Aveam multe idei, dar trebuia să ne focusăm puţin, aşa că am ales pentru prima colecţie câteva dintre modele şi apoi am variat pe acelaşi model în câteva nuanţe, majoritatea modelelor fiind în 2-3 culori.
 
Abordaţi şi publicul masculin, mai rar la noi. Cum aşa?
Am început să creăm şi pentru bărbaţi la cererea acestora, de fapt, şi vom continua cu mult mai multe modele în viitorul apropiat.
 
Cum v-au primit publicul şi presa?
Am început totul prin luna martie, iar lansarea am făcut-o în mai la „Unveiled- Pledoarie pentru un Târg de Modă”. Până acum nu am primit decât cuvinte de laudă, dar ne aşteptăm şi la păreri mai puţin pozitive. Nu putem mulţumi toate gusturile şi nici nu ne dorim asta. Cert este că cei/cele care poartă passepartouSii sunt foarte fericiţi cu ei şi deja avem câţiva clienţi fideli (în afara celor din familie care ne adoră oricum :-) )
 
Pantofii pot fi personalizaţi sau realizaţi pe comandă?
Pantofii pot fi personalizaţi sau realizaţi pe comandă, însă nu acesta este focusul nostru. Încercăm să păstram o imagine unitară şi curată a produselor şi a brandului nostru, aşa că preferăm să variem pe modelele noastre.
 
Ce materiale folosiţi?
Până acum am folosit numai piele, însă în viitor avem de gând să utilizăm şi materiale mai puţin convenţionale.
 
Care sunt designerii voştri preferaţi, a căror muncă vă inspiră, eventual?
Apreciem foarte mulţi designeri, atât din România, cât şi din afară, însă preferatul cred că este Brian Atwood. Pe lista de favoriţi mai sunt: Jimmy Choo, Christian Louboutin, Mihaela Glăvan şi Coca Zaboloteanu. Ar mai fi mulţi, pentru că fiecare are ceva special cu care se diferenţiază şi nu poţi să nu apreciezi asta.
 
Unde vă găsesc oamenii în viitorul apropiat?
Vom merge la diverse târguri de profil în viitorul apropiat, însă încercăm să fim destul de selective în alegerea lor pentru că am observat că acum e o explozie de târguri şi târguşoare de profil şi multe dintre ele au devenit un fel de „talciocuri”. Ori, nu cu asta ne dorim să ne asociem. Cu siguranţă vom participa la viitoarea ediţie „Unveiled”! În  momentul de faţă tocmai am încheiat parteneriate cu două Concept Store-uri online.


Pantofii PassepartouS pot fi cumpăraţi din magazinul online www.passepartous.comPreţurile variază între 200 şi 500 lei.

3 comentarii: